2015. július 22., szerda

A Van Esély Alapítvány tevékenysége a Restart programban



Kedves Támogatóink, Kedvelőink!

A Van Esély Alapítvány eddigi közösségi gyűjtései számunkra is meglepően sikeresek voltak. És ennek nagyon örülünk!

(A gyűjtésekről és támogatottakról részletesen itt, blog oldalunkon olvashattok.)

Most, hogy az összesen 10 gyűjtésből álló, egyébként kísérleti programunk kétharmadánál járunk, megpróbálunk még egyet előre lépni: nem csak a hajléktalan támogatottjaink tanfolyamához, munkaeszköz beszerzéséhez szükséges pénz, hanem a kapcsolódó segítő munka árát is szeretnénk összegyűjteni.




A sikeres adománygyűjtéssel eddig sem, ezután sem érnek véget programjaink. Sőt, a lényeg mindig az adománygyűjtések után kezdődik: a sikeres gyűjtéseket követő fél évben mindig intenzív szociális munka kezdődik, annak érdekében, hogy azok az emberek, akik bizalmat kaptak az adományozóktól, valóban képesek legyenek elérni a kitűzött céljaikat. A változtatás soha és senkinek sem könnyű! Támogatottjaink ráadásul olyan emberek közül kerülnek ki, akiknek az élete sok csalódással, kirekesztéssel és más hátrányokkal van megterhelve. Nem elég, ha pénzt kapnak egy tanfolyamra, vagy egy olyan munkaeszközre, amellyel pénzt kereshetnek. Személyes segítőre, mentorra van szükségük ahhoz, hogy végig is járják azt az utat, ami a helyzetük javulásához vezet. A gyűjtések alatt, után eddig is folytak ezek a háttérmunkák és a segítőink komoly és szakszerű szociális munkát végeztek, végeznek annak érdekében, hogy a változási folyamatok valóban végbemenjenek. Ennek egyik legfontosabb eleme annak a bizalmi kapcsolatnak a felépítése, amelynek keretében a segítő, mint egy „edző”, képes végig menedzselni a gyűjtés utáni időszakot és jelen lenni, továbblendíteni a támogatottjainkat a holtponton, ha erre szükség mutatkozik. Ők odafigyelnek és segítenek akkor, amikor a támogatottunk esetleg hitehagyottá válik a saját sikerességében. Kivel ne fordult volna elő ilyesmi? Aki megjárta a hajléktalanság mélységeit, annál mindez még sokkal nehezebb. A gyűjtésekben megfogalmazott célok megvalósulásához a segítőink a háttérből nagyban hozzájárulnak.

A gyűjtésekben megfogalmazott cél magvalósuláshoz tehát hathónapos segítői programok tartoznak, melynek költsége összesen 95 000 Ft. A segítőknek rendszeres, napi kapcsolatban kell lenniük az ügyfeleikkel, akikkel életút interjút is készítenek (ilyen interjúkat találhatók itt: http://vanesely.hu/forum2.html) havonta írásos helyzetjelentést kell küldeniük az alapítványunknak, és részt kell venniük az általunk szervezett három megbeszélésen, amelynek keretében részletekbe menően elemezzük a támogatottunk életének aktuális helyzetét, nehézségeit, a program megvalósulásának kockázatait, de főleg azt, hogy ezek hogyan kerülhetők el.

Az eddigi programok során a szociális munka költségeit (pályázati pénzből) alapítványunk finanszírozta. A következő gyűjtésekbe azonban ezeket is be fogjuk építeni, hiszen valójában az emberi, mentális, profi segítségnyújtás nagyon is része a hajléktalanságból való kiutak megtalálásának.
Mi is haladnánk még tovább!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése