2016. augusztus 1., hétfő

Mariann programzárása


Mariann részére a www.adjukossze.hu oldalon összesen 161 300 forint gyűlt össze. Mariann célja az volt, hogy elvégezzen egy kézápoló és műkörömépítő tanfolyamot, és munkába állva önálló jövedelemre tegyen szert.

A 3 gyermekes anyuka lelkesen és előrelátóan készült a tanfolyamkezdésre, ami június elején lett volna, de sajnos a kiválasztott képzés elegendő jelentkező hiányában nem indult el. Nyáron a délelőtti órákban takarítói állást vállalt, hogy ezzel is közelebb kerüljön tervei megvalósításához. Végül szeptemberben tudta elkezdeni a kézápoló és műkörömépítő tanfolyamot, miután sikerült olyan képző intézményt találnia, ahol a tanulás mellett a délelőtti órákban takarítói munkáját is tudta végezni. Közben nagy öröm érte a családot, ugyanis sikeresen pályáztak egy önkormányzati lakás bérleti jogára, így a család lakhatási helyzete végre stabilizálódott. Az önálló lakhatás ugyanakkor a korábbinál nagyobb anyagi terhet is rótt a családra, ezért Mariann azonnal élt a lehetőséggel, amikor munkahelyén végre teljes munkaidejű állást ajánlottak részére. A főállás hátránya, hogy a munka és 3 gyermeke ellátása mellett nem tudta megoldani a tanfolyamra járást, így a tanfolyamot meg kellett szakítania.

A tanulást a munka és a 3 gyermek ellátása mellett tehát nem folytatta, az intézményből való kiköltözést követően szociális munkásával is megszakadt kapcsolata. Hosszas egyeztető folyamat indult Mariannal, de nem talált olyan tanfolyamot vagy munkaeszközt, mely megváltozott élethelyzetében segítséget jelentett volna számára, így lemondott pályázati programjának megvalósításáról és az összegyűjtött támogatási összegről. Mivel Mariann önszántából állt el a tanfolyam folytatásától, az első tanfolyami részletre felvett 50.000.-Ft-ot külön megállapodás szerint, két részletben visszafizette az alapítványnak.

Mariann programját nem tekintjük kudarcnak: egyrészt előre nem látható, de mindenképpen előremutató fejlemény a család életében az önálló lakhatásba költözés, ami miatt jelenleg az anyagi stabilitás a legfontosabb cél Mariann életében, és érthető okokból háttérbe szorítja a tanulást. Másrészt, a program megszakadása ellenére is sikerült Mariannal kapcsolatban maradnunk, és elérni azt, hogy vállalja döntése anyagi következményeit, azaz fizesse vissza a támogatást. Alapítványunk értékrendjének egyik alappillére, hogy támogatottjainkat egyenrangú partnernek tekintjük a segítő viszonyban, mivel úgy gondoljuk, hogy ez a partneri viszony fontos lépés az igazi, intézményektől független, önálló élet felé.

A Mariannak juttatott adományokat a közeljövőben más hajléktalan pályázati nyertesünk programjának megvalósítására és szociális munkásának díjazására fogjuk fordítani.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése