2016. március 17., csütörtök

Hajléktalanság és képzőművészet


A hajléktalanok, a városi környezet állandó jelenlévői, az utcák és közterek szereplői, egyfajta emlékeztető nyomként tűnnek fel környezetünkben. Jelenlétük számtalan társadalmi problémára mutat rá, úgymint a szociális és egészségügyi háló elmaradottságára, a nincstelenség és a társadalmi normák között lévő keskeny határ kérdésére. A Zöld Pók nonprofit médiaműhely és a Van Esély Alapítvány közös projektjének gyümölcse a Mentés Másként című kiállítás.

A tárlaton látható fotók és videók olyan művészeti alkotások, amelyek a témát a lehető legérzékenyebben dolgozzák fel, különlegességük hihetetlen érzékenységükben rejlik. A fotók és videók történeteket, emberi sorsokat tárnak elénk, nélkülözve mindenféle hamiskás púdert. Eme projektnek a kivételességét, egyediségét nemcsak a kiállításon látható fotók teszik rendkívülivé, hanem maga a gondolat, az összefogás, amely e két alapítvány elszántságát és hitvallását tükrözi.

A fotók és videók segítenek feltárni a valóságot, ugyanakkor a maguk magával ragadó szuverén nyelvén szólnak hozzánk, hasonlóképp, mint egy-egy képzőművészeti alkotás. A társadalom mindig is arra törekedett, hogy a hajléktalan sorsú emberek láthatóságát korlátozza, ez által vakságba burkolózva, a középosztálybeli létet az egyetlen uralkodó, elfogadott életformává alakítsa. A képzőművészetben gyakori témává vált a hajléktalanok ábrázolása, mellyel a láthatatlanságra ítélt embereket újrapozícionálja – definiálja, kiemeli, láthatóvá teszi. A legkülönbözőbb portréábrázolásokon az otthontalanok egyfajta individuumként kerülnek elénk, akik kíméletlenül a szemünkbe néznek, elgondolkodtatnak előítéleteinkről.

A művészi szabadság határtalansága mindig is élt azon jogával, hogy kritikát fogalmazzon meg az aktuális társadalom felé, így az emberiség jelenkori nemtörődömségére, a beágyazódott sztereotípiákra számtalan esetben reflektált. Ezen alkotások nemcsak felhívják a figyelmet a kiszorító magatartásra, hanem tükröt tartanak a passzivitásnak is.Van Esély Alapítvány

Sorsokban gondolkodunk.

Hiszünk benne, hogy minden ember magában rejti a kulcsot a változáshoz, előrelépéshez. Legyen szó akár Rólad, vagy egy hajléktalan emberről.

Szociális munkásokkal, filmesekkel, fotósokkal dolgozunk együtt azért, hogy egy-egy otthontalan embernek meg tudjuk adni azt a kezdő lökést, ami kivezeti őt kilátástalannak tűnő helyzetéből. Adományozóinknak köszönhetően kezdő tőkét, majd intenzív odafigyelést, mindennapos támogatást adunk nekik, melyek segítségével újra az átlagember életét élhetik – stabil álláshoz és fedélhez, igazi otthonhoz juthatnak.

És mi jelenti a kiutat a hajléktalanságból? Mindenkinek más!

Marikának egy vizsga, amivel immár el tud helyezkedni ápolónőként.

Vilmosnak néhány szerszám, melyekkel kerti munkát vállalhat, és bérelt otthonát is karban tarthatja.

Orsinak egy laptop, amivel végre egy hajléktalan szálló körülményei között is meg tudja írni diplomamunkáját.

Gabinak tanfolyam, amin elsajátíthatja a natúrkozmetikum-készítés trükkjeit, hogy nyugdíja mellett kiegészítő jövedelemre tegyen szert.

Lajosnak személyi-és vagyonőr tanfolyam, hogy ne kelljen két állásban dolgoznia, és több időt tölthessen a családjával.


Az út sokféle lehet, de a megtétele mindenkinek egyformán nehéz. Ahhoz, hogy támogatottjaink sikerrel végigmehessenek rajta, három dologra biztosan szükség van: hitre, bizalomra és segítségre. Hitre önmagukban és bizalomra azokban, akik megismerve történetüket, kisebb-nagyobb összegekkel támogatják terveiket. A Van Esély Alapítvány a professzionális szociális munka eszköztárát bevetve és személyes támaszt nyújtva kíséri végig a segítségre szorulókat az úton.Zöld Pók nonprofit médiaműhely

Azt látjuk, hogy mindenre van megoldás, csak nem mindenki tud róla.

A Zöld Pók Alapítvány nonprofit médiaműhely bonyolult társadalmi problémákat próbál közérthetően, élményszerűen átadni. Civil szervezetek és hátrányos helyzetű csoportok kommunikációját támogatjuk, az általuk képviselt ügyekről készítünk médiatartalmakat. Leginkább webes videókat és a hozzájuk kapcsolódó kampányokat szervezünk, amelyekkel célunk, hogy nehezen megérthető kérdésekben könnyen emészthető, azonosulásra alkalmas iránytűt adjunk a médiafogyasztók kezébe.

Igyekszünk összhangba hozni a médiakörnyezet elvárásait és a civil szervezetek érdekeit, és így olyan üzeneteket állítunk elő, amelyek sok emberhez jutnak el, miközben a fenntarthatóság, a szolidaritás és a társadalmi igazságosság szempontjait szolgálják. Hírportálokkal, helyi televíziókkal és civil hálózatokkal működünk együtt, valamint a közösségi médiát használjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése